Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen

Welke bijzondere verrichtingen zijn er?

In principe kennen we 4 categorie├źn:
– Omkeeropdracht
– Parkeeropdracht
– Stopopdracht
– Hellingproef (telt niet meer mee, maar kan nog steeds gevraagd worden)

Omkeeropdracht
De examinator geeft aan dat hij de andere kant op wil rijden en laat aan jou de mogelijkheid hoe dat op te lossen. Je kunt hierbij gebruik maken van het keren op de weg dmv steken, het maken van een halve draai, of door achteruit een bocht om te draaien met gebruikmaking van een zijstraat of laadperron. De keuze is aan jou, ook waar je dit exact wil uitvoeren.

Parkeeropdracht
Hierbij kan het gaan om parkeren in een straat of op een parkeerterrein. De examinator geeft opdracht de auto zo dicht mogelijk in de buurt van een bepaald punt (huisnummer of ingang supermarkt) te parkeren. Jij bepaalt zelf of je dat doet door middel van fileparkeren of parkeren in een vak. Zowel vooruit als achteruit zijn toegestaan. Ook mag je (en moet je soms) kiezen om links van de weg te parkeren als daar ruimte is.

Stopopdracht
Je krijgt opdracht om je voertuig zo dicht mogelijk achter een andere auto te parkeren, waarbij het wel belangrijk is dat je (zonder achteruit rijden) in een vloeiende beweging weer weg kunt rijden. Je doet dit geheel zelfstandig, dus ook het weer wegrijden.

Hellingproef
De hellingproef is niet meer een vast onderdeel van de bijzondere manoeuvres, maar kan incidenteel wel gevraagd worden. Indien dit voorkomt zul je toch ook 2 andere manoeuvres moeten uitvoeren.

Tips
– Een perfecte oefening is niet vereist, wel een veilige
– Als je niet helemaal goed uitkomt is dat geen ramp, pas als je de beheersing echt kwijt bent over je auto wordt het ernstig
– Het kijken is veruit het belangrijkste, doe dat dus veelvuldig en pas je snelheid hier op aan
– Corrigeren mag, dus als je ziet dat je niet goed uitkomt, dan mag je het proberen zelf op te lossen om toch uit te komen waar je wilde